Начало » Сколопендри

Сколопендри

как да се отървем от сколопендрите

Стоножки Средиземноморски Сколопендри

Сколопендра те са вид многоножки от клас хилоподи. В България срещаме Scolopendra cingulata; Известни са много различни видове. Но тази която най-често виждаме стоножки с дължина до 10–12 см, и ширина 1 см, а тези екземпляри достигат до 25 см дължина. Снабдени са с много твърда хитинова обвивка. Цветовата гама на тялото може да е: черно, кафеникаво, червено или бежово, а окраската на краката може да е: с червени, жълти, оранжеви и в много редки случай светлосини с ясно очертани правоъгълни сегменти. Броят на тези сегменти може да стигне до 350. Имат удължени тела, съставени от много на брой отделни членчета и върху всяко членче има по един чифт крака. Върху първото членче има нокти за инжектиране на отровен секрет в жертвата. Сколопендрата има слабо развито зрение и за това е толкова нападателна при раздразнение.

как да се отървем от сколопендрите

Къде се срещат средиземноморската сколопендра

Те предпочитат влагата и по-високата температура. В жилищните домове се наблюдават на тъмни и влажни места: около тръбите, канализацията, под мивките, в банята в подпокривните пространства, мазетата и килери. При ниска влажност на въздуха бързо загиват. На открито се срещат под камъни, под корите на дървета, различни цепнатини, около складиран дървен материал. По широко разпространена е в страните с тропичен климат.

Сколопендри

Как да се отървем от Сколопендрите

Не е толкова лесно да се отървете от стоножките

Когато се сблъскате със сколопендра е необходимо голямо внимание. По навик всеки би хванал нещо по близко до него и би е ударил, но след удар с предмет най-често стоят неподвижно, а при следващ удар – атакуват. Необходимо е използването на остър предмет, за да бъде обездвижена и разчленена. Желателно е да се използват пинсети с дълго рамо но посягайте към животното с голи ръце. И на въпроса „Как да се отървем от Сколопендрите ?“ Както вече знаем къде най-често се срещат и при какви условия. Може да ограничите влагата, а в случай че това е невъзможно, може да използвате препарати за третиране на инсекти като аерозоли с остатъчно действие активни вещества като перметрин, циперметрин, тетраметрин, прахообразни препарати, водоразтворими пудри. Или да се обърнете към професионалисти който са наясно какво и как да направят.

Още за вредителите.

Comments

comments