хлебарки

Как да прогоним хлебарките

Хлебарки. Как да прогоним хлебарките 

Хлебарките са едни от най-неприятните и гнусни насекоми, които можем да срещнем в ежедневието си. Те са приносители на много заболявания, някои от които са : астма, салмонела, дезинтерия, гастроентерит и други.

Тези инсекти се движат изключително бързо. Срещат се кафеви и черни. Популацията им се среща по целия свят, като за съжаление са чести гости и в нашите домове.

Имат три етапа на жизнения си цикъл : яйце, нимфа, възрастно. Женските живеят по-дълго от мъжките, като животът им може да достигне до 2 години.

Най-често срещаният вид хлебарка у нас е Blatta Orientalis. Среща се основно в по-хладните райони. На цвят е предимно черна и с размер около 20-25 мм. Позната по нашите географски ширини е и Blatta Germanica – разпространена е в целия свят. Те е светлокафява на цвят, с размери 10-15мм. Може да се забележи предимно около източници на вода в дома на човека ( баня и кухня). Женската ражда наведнъж по 40 малки.

Хлебарките са едни от най-старите вредители познати на нашата планета. Жизненият им цикъл играе важна роля в способността им да оцеляват и населяват Земята. Размножават се изключително бързо и има способността да развиват резистентност към препаратите, с които се третират, особено когато нивото на активното вещество е ниско. „Домашните“ видове хлебарки логично се наричат така, защото живеят в близост до хората. Живеят на топли и влажни места, с достъп до храна. Най-активни са през нощта. Ако включим осветление в кухня, обитавана от хлебарки, ще видим как се разбягват и др крият на безопасно място. Ядат всичко, което им попадне. Бягат изключително бързо.

Важна особеност  при тези инсекти е, че са едни от най-адаптивните същества на планетата. Могат да живеят повече от месец без храна, но не повече от седмица без вода. Могат да тичат до 5 км/ч, както възрастните, така и новородените. 

Доверете се на Фирма Корели 3000 

Comments

comments