Бълхи

Бълхи

Бълхи те са безкрили насекоми, които смучат кръвта на хората. Срещат се навсякъде около нас – избени помещения, складове, стопански дворове и други. Живеят и се пренасят по телата на топлокръвни животни и птици. Придвижват се лесно, благодарение на твърдото си покритие с къси шипове които са насочени назад. В състояние са да издържат на силен натиск. Тази им способност за оцеляване вероятно е придобита при опитите да бъдат премахнати и смачкани от гостоприемника.  Бълхи те снасят по около 450 яйца, които имат три фази на развитие. Инкубационният период може да протече за седмица или за година, според температурата на околната среда.

Паразити

В качеството си на паразит, бълхите смучат кръв от човека чрез слюнчест секрет който отделят. Предизвикват: дразнене, сърбеж, зачервяване, кожно възпаление. Бълхите са приносител и разпространител на чумната бактерия. Източник на чумната зараза са заразени плъхове, които са един от „чудесните“ госоприемници за тази малки паразити.   

Борба с бълхи 

При борба с бълхи е много важно да се знае че една женска снася около 450 яйца. а инкубационния период е много кратък при високи температури и влажна среда. Против бълхи се правят няколко обработки с препарат против бълхи.