Как да се отървем от мравките

Как да се отървем от мравките

Мравките отново настъпиха с началото на лятото. Въпреки, че са безобидни и не са отровни като други пълзящи насекоми, все пак са много досадни. Привлича ги предимно храната, която носите и се втурват да я нападат. Вероятно повечето от Вас се чудят как да се отърват от „нежеланите гости“. Разбира се, едно от задължителните условия е да поддържаме възможно най-чисто. Това се отнася предимно за малките трохички, които неизбежно падат под масата около, която се храним. Ето и някои от най-разпространените начини да избегнем малките гадини.

Няколко съвета при налиие на мравки

 1. Дръжте ги далеч от дома си

За да се случи това трябва да неутрализирате феромоните, които ги привличат. Чрез тези феромони те идват привлечени към прага или прозореца. За целта е нужно да разбъркате в бутилка вода и оцет и да напръскате всички дупки, откъдето биха могли да изпълзят. Острата миризма на оцета ще неутрализира тяхното „обоняние“.

 2. Препятствия от брашно

Поръсвате тънка ивица с брашно пред цокъла на кухненските шкафове и на други места, където биха минавали мравките. Брашненото препятствие ще ограничи настъплението им.

3. Ленти от изолирбанд

За да спрете атаката на мравките срещу храната ви  – пакетите с бисквити, вафли, е необходимо да облепите храната с изолирбанд, поставен с лепкавата част нагоре.

4. Лимони

Може да ви се стори странно, но изстискан лимонов сок също отблъсква малките нашественици. За целта изстискайте сок върху праговете на вратите и на первазите на прозорците, също така в дупките, откъдето се промъкват. Предимството е, че освен на мравките лимоните действат и на хлебарки и на бълхи. Друг начин е да измиете пода си с разтвор в който има – 4 настъргани лимони, заедно с кората в 2 литра вода. Гарантирано ще отблъснете мравките.

5. Солна преграда

Действието й е същото като брашното, но вместо него се използва обикновена готварска сол.

Comments

comments